Çalışanların Maaşları ve Vergi Yükü
Ücretli çalışanlar, enflasyonist ortamda giderlerini karşılamayan maaşlarla mücadele ederken, yüksek vergi yüküyle karşı karşıya kalıyor. Örneğin, Ocak ayında brüt maaşı 35 bin TL olan bir çalışan, yıl boyunca 39 bin 484 TL gelir vergisi ödüyor. Bu durum, ücretli kesimin alım gücünü olumsuz etkiliyor.
Vergi ve Kesintilerin Artan Rolü
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR) tarafından yayımlanan rapora göre, sadece enflasyon değil, maaşlara uygulanan vergi ve kesintiler de ücretli kesimin alım gücündeki düşüşte önemli rol oynuyor. Örneğin, 2024’te brüt ücreti 35 bin TL olan bir çalışanın yıl boyunca ödeyeceği gelir vergisi 39 bin 484 TL’ye ulaşıyor.
Artan Vergi ve Kesintiler
35 bin TL brüt ücret alan bir çalışanın maaşından yıl boyunca yapılan vergi ve kesintiler toplamı 103 bin 850 TL’ye kadar çıkabiliyor. Bu da çalışanın eline geçen net maaşın önemli bir kısmını oluşturuyor. Vergi ve kesintilerin brüt ücret içerisindeki payı, ocak ayında yüzde 20.8 iken, aralık ayında yüzde 28.6’ya kadar yükseliyor.
Ücretlilerin Vergi Yükü
Hazine gelirlerinin büyük bir kısmı varlıklı ve yoksul ayrımı yapmadan alınan dolaylı vergilerden sağlanırken, ücretli kesimin vergi yükü artıyor. Araştırmalara göre, 2014-2023 döneminde ücretlilerden alınan gelir vergisi bütçe gelirlerinin yüzde 16’sını oluştururken, Kurumlar Vergisi’nin payı yüzde 15.6’da kalıyor.
Mülkiyet ve servetten alınan vergilerin oranı ise 10 yılda bütçedeki vergi gelirlerinin sadece yüzde 2.7’sinde kalıyor. Bu durum ücretli çalışanların, şirketlere kıyasla daha fazla vergi ödemek zorunda bırakılmasına neden oluyor.