Büyüyen Mevduat Dengesizliği Türkiye’deki Gelir Dağılımını Etkiliyor
BANKALARDA 1 milyon TL üstü mevduatı olanların, sistemindeki toplam TL mevduat içerisindeki payının yüzde 76.6’ya yükseldiğine dikkat çeken Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı, Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, Türkiye’de gelir dengesizliğinin arttığını ve küçük yatırımcının giderek kaybolduğunu gösterdiğini belirtti.
Bankaların Performansı Değerlendirildi
Prof. Dr. Şenol Babuşcu, bankaların son bir yıldaki performansını değerlendirdi. Bankacılık sektörünün Nisan 2023 ve Nisan 2024 verilerini karşılaştıran Babuşçu, mevduat ve kredi büyümesinde bankaların enflasyonun altında bir büyüme oranı yakalayabildiğini ve yüksek faiz ortamında sektörün maliyetlerinin arttığına dikkat çekti.
Bireysel Kredi Kartı Kullanımı Arttı
Son bir yılda bireysel kredi kartı bakiyesinin yüzde 120, tüketici kredisinin ise sadece yüzde 24 büyüdüğünü belirten Babuşçu, tüketici kredilerindeki kısıtlamalara bağlı olarak halkın kredi kartı kullanımına ağırlık verdiğini vurguladı.
Gelir Dengesizliği ve Küçük Yatırımcıların Durumu
Prof. Dr. Şenol Babuşçu, Nisan 2023-Nisan 2024 döneminde milyoner mudi sayısının arttığına işaret ederek, 1 milyon TL üstü mevduatın toplam mevduat içindeki payının yüzde 70.3’ten yüzde 76.62’ya yükselmesinin Türkiye’deki gelir dengesizliğinin arttığını ve küçük yatırımcının kaybolduğunu gösterdiğini belirtti.
Riskler ve Kârlılık Oranları
Bankacılık sektörünün enflasyonu yenemediğini vurgulayan Babuşçu, takipteki alacakların kredilere oranının yüzde 1.52 olduğunu ancak önümüzdeki dönemde ciddi bir risk bulunduğuna dikkat çekti. Ayrıca, bankaların kârlılığının azaldığını ve özkaynak kârlılık oranının yüzde 10.13’ten yüzde 8.9’a indiğini ifade etti.