Türkiye’nin LAK Bölgesiyle İlişkileri
Türkiye, LAK bölgesiyle ilişkilerini güçlendirmek için aktif bir politika izliyor. 1998’de başlayan “Latin Amerika ve Karayipler Eylem Planı”, 2006’da güncellenerek Türkiye’nin bölgedeki ekonomik, ticari, turizm, savunma sanayisi alanlarındaki iş birliklerini artırmayı hedefliyor.
LAK Bölgesi ile Ticaret Hacmi
Türkiye’nin LAK bölgesiyle ticaret hacmi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bölge ziyaretleri, ticaret heyeti ziyaretleri ve serbest ticaret anlaşmaları ile sürekli artıyor. 2000 yılında 920 milyon dolar olan ticaret hacmi, 2020’de 10,5 milyar dolara ulaştı.
2023 ve Sonrası Beklentiler
COVID-19 salgınına rağmen Türkiye’nin LAK bölgesiyle ekonomik ilişkileri gelişmeye devam ediyor. 2023 sonuna kadar ticaret hacminin 14,2 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Meksika, Brezilya ve Panama, Türkiye’nin bölgeye yaptığı ihracatta öne çıkan ülkeler arasında bulunuyor.
İhracat ve İthalat Alanları
Türkiye’nin LAK bölgesine “mücevherat”, “demir ve çelik”, “otomotiv” ve “çimento” alanlarında ihracatı artıyor. Tarım, hayvancılık, maden ve enerji sektörleri ise Türkiye’nin bu bölgeden yaptığı ithalatta başı çekiyor.
Gelecek Döneme Yönelik Planlar
Türkiye’nin Orta Vadeli Programı’na göre, 2025-2027 döneminde LAK ülkeleriyle mevcut ticaret anlaşmaları güçlendirilecek, yeni ticaret anlaşmaları müzakere edilecek ve ortaklık politikaları yürütülecek. Türkiye’nin LAK bölgesiyle olan etkin ticaret diplomasisi sürecek.
Sonuç olarak, Türkiye, Latin Amerika ve Karayipler Bölgesi ile olan ticaret ilişkilerini hızla geliştirmeye devam ediyor ve gelecek yıllarda da bu bölge ile yakın iş birliğini sürdürmeyi hedefliyor.