Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Gündem Mersin – Gundem33.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. Türkiye’de Yetiştirilebilen Tarım Ürünlerinin İthalatı Artıyor

Türkiye’de Yetiştirilebilen Tarım Ürünlerinin İthalatı Artıyor

haber haber -
23 0

İthal Edilen Ürünler ve Yapılan Ödemeler

CHP Edirne eski Milletvekili ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Okan Gaytancıoğlu, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerinden yola çıkarak Türkiye’de yetiştirilebilen tarım ürünlerinin ithalatındaki artışa dikkat çekti.

Yılın ilk 4 ayında kırmızı mercimek, barbunya, bezelye, nohut, badem, fındık, karpuz, patates, soğan ve zeytin gibi ürünlerin bile artık ithal edildiği belirlendi. İlk 4 ayda tarımda ithalat için 4.1 milyar dolar ödeme yapıldı. Geçen yılın tamamında Türkiye’nin tarım ürünleri ithalatı 14 milyar dolar düzeyinde kalmıştı. İlk 4 ayın verileri, Türkiye’nin geçen yılı da sollayacağını gösteriyor.

İthalatın Temel Nedeni ve Sonuçları

Doç. Okan Gaytancıoğlu, ithal edilen ürünlerin Türkiye’de rahatlıkla yetiştirilebilecek ürünler olduğunu belirterek, nitelikli bir tarım politikasının uygulanmaması ve üreticinin yeterince desteklenmemesinin ithalatın temel nedenleri olduğunu vurguladı. İthalatın sürekli hale gelmesinin, dövizin artmasına, gıda enflasyonunun düşürülememesine ve tarımda sürdürülebilirliğin zedelenmesine yol açtığını ifade etti.

Gaytancıoğlu, 2007’de yürürlüğe giren tarım kanununun çiftçiler için yıkıma neden olduğunu belirterek, Türk çiftçisinin kendi topraklarında yetiştirebildiği ürünler için Brezilya, Rusya, Ukrayna gibi ülkelerden milyonlarca dolarlık ithalat yapıldığını dile getirdi.

Ürün Bazında İthalat Rakamları

  • Soya: Brezilya, Gana ve Çin’den 794.1 milyon dolarlık ithalat
  • Yağlık Ayçiçeği: Ukrayna, Rusya, Bulgaristan’dan 733.1 milyon dolarlık ithalat
  • Buğday: Rusya, Ukrayna, Moldova’dan 695 milyon dolarlık ithalat
  • Pamuk: ABD, Mısır, Kırgızistan’dan 666.3 milyon dolarlık ithalat
  • Mısır: Rusya, Ukrayna, Moldova’dan 297.6 milyon dolarlık ithalat
  • Karpuz: İran, Suriye’den 5.4 milyon dolarlık ithalat
  • Kiraz: Şili’den 200 bin dolarlık ithalat

İlgili Yazılar