Orman Yangınlarıyla İlgili OGM Verileri
Orman Genel Müdürlüğü (OGM) verilerine göre, Türkiye’de 23,1 milyon hektar ormanlık alan bulunmaktadır. OGM, bu alanların ormancılık faaliyetlerine konu edilmesi için çalışmalar yürütmektedir. Ayrıca, 12,5 milyon hektarlık “orman yangınlarına karşı hassas” alanın korunmasına yönelik mücadele sürdürülmektedir.
Yangınlarla Mücadele Stratejisi
Orman yangınlarıyla mücadelede üç temel adım olan “önleme”, “söndürme” ve “yeniden ormanlaştırma” çalışmaları yürütülmektedir. Önleme faaliyetleri kapsamında bilinçlendirme çalışmaları, teknik önlemler ve yangına dayanıklı türlerle şeritler oluşturularak yangınların yayılmasının engellenmesi gibi çalışmalar yapılmaktadır.
Söndürme Faaliyetleri ve Teknolojik Destek
Ülke genelinde 776 yangın gözetleme kulesi ve 184 kulede bulunan 368 kamera ile ormanlar 7 gün 24 saat izlenmektedir. İHA’lar ve yapay zeka destekli Karar Destek Sistemi sayesinde yangınların erken tespiti ve müdahalesi sağlanmaktadır. Bu sistemlerle yangına müdahale süresi 11 dakikaya kadar düşürülmüştür.
Yeniden Ormanlaştırma Çalışmaları
Orman yangınları sonrasında saha ölçümleri ve hasar tespiti yapılarak zarar gören alanlar yeniden ağaçlandırılmaktadır. Türkiye, ağaçlandırma çalışmalarında Avrupa’da birinci, dünyada ise 4. sırada yer almaktadır. 11 Kasım “Milli Ağaçlandırma Günü” kutlamaları ile vatandaşların bu konuda bilinçlendirilmesi ve ağaçlandırma çalışmalarının desteklenmesi sağlanmaktadır.
Türkiye, orman yangınlarına karşı aldığı önlemler ve yürüttüğü stratejilerle doğal varlıklarını korumayı ve yangınlarla etkin bir şekilde mücadele etmeyi sürdürmektedir.