İPA’nın “Enflasyonun Sofra Hali: Türkiye’de ve İstanbul’da Gıda Enflasyonu” Raporu İstanbul Planlama Ajansı’na bağlı İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından hazırlanan “Kent Gündemi Serisi”nin son raporu olan “Enflasyonun Sofra Hali: Türkiye’de ve İstanbul’da Gıda Enflasyonu” yayınlandı. Rapor, Türkiye ve İstanbul’da gıda enflasyonunun yansımalarını detaylı bir şekilde inceliyor. Raporda Öne Çıkan Veriler Ürün Fiyatları: Seçili ürünlerin üreticiden…
İstanbul Planlama Ajansı’na bağlı İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından hazırlanan “Kent Gündemi Serisi”nin son raporu olan “Enflasyonun Sofra Hali: Türkiye’de ve İstanbul’da Gıda Enflasyonu” yayınlandı. Rapor, Türkiye ve İstanbul’da gıda enflasyonunun yansımalarını detaylı bir şekilde inceliyor.
İPA Başkanı Buğra Gökce, raporun sonuçlarına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
Soğan Fiyatı Artışı: “Ocak 2021 tarihinde pazarda 1 kg soğan 1 lira 88 kuruşken, Ocak 2024’te 17 lira oldu.”
Bakliyat Fiyatları: “Ocak 2021 tarihinde pazarda 1 kilo pirinç 7.6 lirayken Ocak 2024’te 1 kg pirinç 48.5 liraya ulaştı.”
Gökce, “Dışarıda yemek yemenin maliyetinin yüzde 106.5 arttığını” belirterek, dünya genelinde gıda enflasyonunun en yüksek olduğu ülkeler arasında Türkiye’nin bulunduğuna dikkat çekti. Ayrıca, bir ailenin sadece gıda masraflarından oluşan açlık sınırının 16 bin 646 lira olduğunu ve asgari ücretin bu masrafları karşılamaya yetmediğini vurguladı.
İstanbul’da yaşayanlar, giderek artan gıda enflasyonu nedeniyle alışveriş alışkanlıklarını değiştirirken, semt pazarlarında kalan ürünleri almak için uzun kuyruklar oluşmaya başladı. Gıda enflasyonunu önlemek ve halkın gıdaya erişimini kolaylaştırmak için tarım politikalarının gözden geçirilmesi gerektiği belirtildi.