Gençlerin Ekonomik Durum ve Gelecek Beklentileri
Uzun yıllardır devam eden ekonomik kriz, eğitim kalitesindeki düşüş, sosyal hayattaki baskı ve yasaklar gençlerin Türkiye’de yaşama isteğini azaltıyor. Araştırmalara göre, 18-24 yaş arasındaki gençlerin %80’i Türkiye’nin ekonomik durumunu kötü olarak nitelendirirken, %56’sı ise gelecekte daha da kötüye gideceğini düşünüyor.
Gençlerin Kiraya Verme Durumu
2021 yılında gelirlerinin yarısını kiraya veren beyaz yakalı gençlerin oranı %17 iken, 2023 yılında bu oran %45’e yükseldi. Bu durum gençlerin ekonomik sıkıntılarıyla doğrudan ilişkilidir.
Gençlerin Yaşama İstekleri
Her 4 gençten 1’i Türkiye’de yaşamak istemediğini belirtirken, yurt dışında çalışmak isteyen gençlerin oranı artıyor. Gençler arasında yaşam isteğinin azalması dikkat çekicidir.
Gençlerin Sosyal Hayatı ve Ruhsal Durumu
Gençlerin %43’ü ruh hallerini ‘bıkkın’ olarak tanımlarken, %23’ü gelecekte Türkiye’de yaşamak istemediğini ifade ediyor. Sosyal hayata ayıracak parası olmayan gençlerin oranı ise %30 civarındadır.
Ipsos Türkiye CEO’su Sidar Gedik, gençlerin ekonomik ve sosyal koşullardan duydukları memnuniyetsizliğin milli değerler ve aidiyet duygularında kırılmaya neden olduğunu belirtiyor. Gençler arasında yurt dışında çalışma isteği ve aidiyet duygularındaki değişim gözlemlenmektedir.