Deniz Suyu Sıcaklıklarının Artışı Alarm Veriyor
Deniz suyu sıcaklıkları geçen yıldan beri ortalamanın üzerinde seyrediyor. Geçen yıl ağustos ayında 20,98 dereceye çıkarak rekor kıran deniz yüzey sıcaklığı, bu yılın şubat ayında 21,06 derece ile yeni bir rekor kırdı. Deniz yüzeyindeki sıcaklıkların artışı, havanın aşırı ısınmasından nem miktarındaki artışlara, toprağın kurumasından yangın risklerinin artmasına kadar birçok olumsuzluğa neden olabiliyor.
Akdeniz Suları Tehlike Sınırında
İzmir Bakırçay Üniversitesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şermin Tağıl, deniz suyu sıcaklıklarının geçen yılın ağustos ayından beri arttığını belirtti. Şubat ayı itibariyle deniz suyu sıcaklıklarının geçmiş yıla göre normallerin üzerinde seyrettiğini vurgulayan Prof. Dr. Tağıl, Akdeniz, Ege, Doğu Karadeniz ve Karadeniz sularında sıcaklık anomalilerini gözlemlediklerini ifade etti.
Deniz Canlıları Tehlikede
Deniz sıcaklığının artmasının deniz canlılarını tehdit ettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Tağıl, aşırı asitlenen okyanusların canlılar üzerinde olumsuz etkilere neden olduğunu belirtti. Akdeniz’in ısınmasıyla birlikte deniz çayırlarının yok olması ve istilacı türlerin yayılması gibi sorunların ortaya çıktığını dile getirdi.
Kuraklık ve Yangın Riski
Deniz sıcaklıklarındaki artışın havanın da ısınmasına neden olduğunu belirten Prof. Dr. Tağıl, bu durumun nem miktarını artırarak yağışlı şartların oluşmasına yol açtığını ancak aşırı sıcaklık farklılıklarının fırtınaları tetikleyebileceğini söyledi. Ayrıca, yüzeyin hızla kuraklaşması Batı Anadolu’da yangın olasılığını artırıyor.
Deniz suyu sıcaklıklarındaki artışın çevre ve ekosistem üzerindeki olumsuz etkileri göz önünde bulundurulduğunda, bu durumun ciddi bir çevresel tehlike oluşturduğu açıkça görülmektedir.