Bakanlık, Perakende İşletmelerde Ödeme Kaydedici Cihazları Yeniliyor
Türkiye’de kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında bir dizi tedbir alan Bakanlık, perakende satışlarda doğru ve zamanında mali belgelerin düzenlenmesi ve kartla ödeme imkanlarının genişletilmesi yolunda önemli adımlar atıyor. 2013 yılında devreye alınan uygulama ile perakende işletmelerde ödeme kaydedici cihazlar ile seyyar EFT-POS cihazlarının birleştirilmesi ve yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanılması öngörüldü. Bu sayede banka kartlarıyla yapılan ödemelerde slip ve ödeme kaydedici cihaz fişi bütünleşik olarak tek bir belge şeklinde düzenlenmeye başlandı.
Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlarla Suistimaller Engelleniyor
Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar üzerinden banka kartlarıyla yapılan tahsilatlarda suistimallerin engellenmesi hedefleniyor. Bu sayede seyyar EFT-POS’lar üzerinden kayıt dışı işlemlerin önüne geçilirken, mevzuata aykırı borç para verilmesi veya faturaların sahte isimlerle düzenlenmesi gibi durumlar engellenmiş olacak.
Harekete Geçildi, Mükelleflere ve Bankalara Yükümlülükler Bildirildi
Bakanlık, seyyar EFT-POS cihazlarının hatalı kullanımıyla ilgili mükelleflere ve bankalara yönelik önemli adımlar atmaya başladı. Kullanımı yasak olan bu cihazların değiştirilmesi için tüm banka ve ödeme kuruluşlarına yazılar yazıldı ve mükelleflere bildirimlerde bulunuldu. Seyyar EFT-POS cihazlarını hala kullanan mükelleflere 30 Aralık 2023 tarihine kadar süre tanındı ve dönüşümün 1 Temmuz 2024 tarihine kadar tamamlanması kararlaştırıldı.
Bakan Şimşek’ten Açıklamalar
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında yapılan bu değişikliklerin vergi adaletini sağlama, kayıt dışını azaltma ve vergiye uyumu arttırma amacı taşıdığını belirtti. Şimşek, hatalı POS cihazlarının değiştirilmesi ve yeni nesil cihazların kullanılmasını sağlamayan mükelleflere ve bankalara ceza kesileceğini vurguladı. Bakanlık, perakende sektöründeki kayıt dışılıkla mücadele çalışmalarına kararlılıkla devam edeceğini açıkladı.