Adli tatil, Türkiye’de mahkemelerin ve icra dairelerinin yaz aylarında geçici olarak işlerini durdurduğu dönemi ifade eder. Bu dönemde, mahkemeler ve icra daireleri yeni davaları kabul etmez ve normal işleyişlerini durdurur. Adli tatil, hakimlerin, savcıların ve adliye çalışanlarının yaklaşık 1.5 ay boyunca izinde olduğu bir süreçtir.
Adli Tatil Ne Zaman Başlıyor ve Ne Zaman Bitiyor?
Adli tatil her yıl 20 Temmuz’da başlar ve 31 Ağustos’ta sona erer. Bu dönemde, adliyelerdeki faaliyetler durur ve tatil süreci devam eder. Ancak yüksek yargı organları olan Danıştay ve Yargıtay’da durum farklıdır.
Yüksek yargı organlarında adli tatil sürecinde nöbetçi heyetler görev yapar. Danıştay’da görev yapacak nöbetçi heyet, esastan karar veremez, sadece “yürütmenin durdurulması” taleplerini karara bağlayabilir. Yargıtay’da ise ceza ve hukuk olmak üzere iki nöbetçi daire görev alır. Nöbetçi ceza dairesi, tutuklu sanıklarla ilgili dosyalara bakar.
Yeni adli yıl ise 1 Eylül Cuma günü Yargıtay’da düzenlenecek bir törenle başlar. Ancak Anayasa Mahkemesi, adli tatil kapsamına girmez ve normal çalışmalarına devam eder.